Yrityksen perustamiseen liittyy paljon hoidettavia asioita ja päätöksiä, jotka täytyy tehdä. Jokainen askel on tärkeä, jotta yritystoiminta voi onnistua. Nämä asiat sinun kannattaa hoitaa, ennen kuin pääset pyörittämään uutta yritystäsi.
1. Laadi liiketoimintasuunnitelma
Kun suunnittelet yrityksen perustamista, on sinulla todennäköisesti jo liikeidea valmiina. Liikeidean jälkeen kannattaa lähteä liikkeelle liiketoimintasuunnitelman laatimisesta. Jos yritykselle tarvitaan rahoittajia, he usein edellyttävät liiketoimintasuunnitelmaa, mutta suunnitelma tehdään ennen kaikkea itseä varten.
Liiketoimintasuunnitelmalla perustelet sekä itsellesi että mahdollisille sijoittajille, että yritystoimintasi on kannattavaa ja sillä voi tehdä voittoa. Suunnitelmassa käydään läpi muun muassa yrityksen liikeideaa, kohderyhmiä, kilpailijoita, markkinointia, rahoitusta ja budjetointia.
Liiketoimintasuunnitelma kasvaa yrityksesi mukana, joten suunnitelmaan kannattaa palata säännöllisesti ja päivittää sitä ajoittain. Ajan tasalla oleva liiketoimintasuunnitelma on hyvä työkalu myös yritystoimintasi myöhemmissä vaiheissa.
Kun tarvitset yrityksellesi tehokkaat kotisivut, ota yhteyttä
Rakennamme sinulle liiketoimintaasi tukevat sivut maailman suosituimmalla kotisivualustalla yli 2400 sivuston kokemuksella.
Leo Sävel
2. Valitse yhtiömuoto
Yhtiömuodon valinta on tärkeä vaihe yrityksen perustamisessa, sillä yhtiömuoto vaikuttaa moniin käytännön asioihin, kuten verotukseen, hallinnollisiin tehtäviin sekä yrityksen kasvumahdollisuuksiin. Valintaan vaikuttaa muun muassa yrityksen toimiala, liiketoiminnan laajuus, perustajien lukumäärä sekä yrittäjän oma ajankäyttö. Yhtiömuotoa miettiessä kannattaa rauhassa tutustua eri vaihtoehtoihin ja selvittää, mitä eroa niillä on.
Käytännössä sinulla on viisi vaihtoehtoa, jotka ovat osakeyhtiö, avoin yhtiö, kommandiittiyhtiö, toiminimi sekä osuuskunta. Suosituimmat yhtiömuodot ovat osakeyhtiö ja toiminimi. Lisäksi vaihtoehtona on myös kevytyrittäjyys, joka on noussut viime vuosien aikana suosituksi vaihtoehdoksi yrittämiselle. Kevytyrittäjä laskuttaa asiakkaita laskutuspalvelun kautta, ilman omaa yritystä.
3. Varmista rahoitus
Yrityksen perustaminen vaatii usein alkupääomaa, mutta rahoituksen tarpeen määrä riippuu paljon yritystoiminnasta. Aloittavan yrittäjän tulisi selvittää, paljonko rahaa tarvitaan ja miten tarvittava rahoitus järjestetään. Yritystoiminnan aloittamiseen voi käyttää omia säästöjä tai hakea lainaa pankista, mutta uusille yrittäjille on myös olemassa muitakin rahoitusmahdollisuuksia.
Ennen yritystoiminnan käynnistämistä on mahdollista hakea TE-toimistosta starttirahaa yritystoiminnan ensimmäiselle 6–12 kuukaudelle. Rahoitusta voi hakea starttirahan ja pankkien lisäksi myös esimerkiksi Finnveralta, Business Finlandilta sekä erilaisilta rahoitussäätiöiltä. Ulkopuolisen rahoituksen saaminen edellyttää usein hyvin laadittua liiketoimintasuunnitelmaa sekä näyttöä siitä, että yrityksellä on mahdollisuus menestyä markkinoilla.
4. Hanki tarvittavat viranomaisluvat
Yleensä yrityksen perustamiseen ei tarvita erillistä lupaa, mutta on kuitenkin olemassa aloja, joilla yrittäminen edellyttää viranomaislupaa tai siitä täytyy tehdä ilmoitus viranomaisille. Ennen yrityksen perustamista kannattaa selvittää toiminnan luvanvaraisuus, sillä luvat ja ilmoitukset tulee olla hoidettuna ennen kuin voit aloittaa yritystoiminnan.
Ympäristölupa tarvitaan esimerkiksi, kun kyseessä on metsä-, metalli- tai kemianteollisuuden ala. Muita luvanvaraisia elinkeinoja ovat esimerkiksi apteekit, autokorjaamot, päivittäistavarakauppa, ravintolat, luotto- ja sijoituspalvelut, vakuutustoiminta sekä terveys- ja kauneudenhoitopalvelut.
5. Mieti yrityksellesi nimi
Yrityksen nimen valinta on tärkeä osa yrityksen perustamista ja siihen kannattaa käyttää aikaa, sillä parhaimmillaan nimi voi tuoda asiakkaita yrityksellesi. Hyvä nimi jää helposti ihmisten mieleen ja erottuu kilpailijoista. Nimen tulee olla myös kirjoitettu oikeinkirjoitussääntöjä noudattaen. Toiminimiyrittäjä voi muodostaa yrityksen nimen oman nimensä pohjalta tai käyttää täysin keksittyä nimeä.
Kun nimi on mietittynä, kannattaa varmistaa, että nimi on vapaana. Voit myös selvittää, onko nimeen sopiva verkkotunnus vapaana yrityksen kotisivuja varten. Kun nimi on valittu, Patentti ja rekisterihallitus tarkistaa sen vielä, joten nimeä ei kannata ottaa käyttöön ennen kuin se on hyväksytty.
Haluaisitko houkutella nettisivuillasi enemmän liidejä?
Ilmainen mailisuoramme tarjoaa yli 12 testatusti toimivaa keinoa kasvattaa myyntiäsi verkkosivujesi avulla. Tilaa kattava vinkkipaketti suoraan sähköpostiisi alla olevalla lomakkeella.
Leo Sävel
CEO, Patner
6. Rekisteröi yritys
Yritystoiminta aloitetaan perustamisilmoituksella. Perustamisesta tehdään ilmoitus Verohallintoon ja Kaupparekisteriin. Yrityksen rekisteröinnistä maksetaan viranomaismaksu, joka riippuu valitsemastasi yritysmuodosta. Yrityksen rekisteröinti onnistuu joko verkossa tai paperitse.
ilona.works tarjoaa helpon tavan perustaa yritys netissä. Palvelun kautta saat ohjeita ja vinkkejä koko yrityksen perustamisen läpi ja asiantuntija on vastaamassa yrittäjyyttä koskeviin kysymyksiin. ilona.works tekee ilmoitukset puolestasi tarvittaviin rekistereihin, kuten kaupparekisteriin ja ennakkoperintärekisteriin. Patentti ja rekisterihallitus tarkistaa hakemuksen noin kahden viikon sisällä ja lähettää tiedon yrityksen hyväksymisestä sinulle postissa. Postin odottelun sijaan kannattaa kuitenkin nopeamman tiedon saamiseksi tarkkailla ytj.fi -palvelusta omalla y-tunnuksella, milloin yritys menee kaupparekisteriin.
7. Avaa yrityksellesi pankkitili
Osakeyhtiöllä on oltava erillinen tili yrityksen varoille, kun taas toiminimiyrittäjän on mahdollista hoitaa yrityksen raha-asiat myös tavallisen käyttötilin kautta. Myös toiminimelle yritystilin hankkiminen on kuitenkin suositeltavaa, sillä se helpottaa pitämään yrityksen ja yrittäjän omat rahat erillään. Yritystili kannattaa hankkia jo ennen kuin yritystoiminta alkaa. Jos tarvitset yrityksellesi laskutusohjelman ja maksupäätteen, hanki myös ne valmiiksi.
Palveluntarjoajat ja erilaiset tilivaihtoehdot kannattaa vertailla, jotta löydät tarpeisiisi sopivan ratkaisun. Yritystilien hintavertailu voi olla haastavaa, sillä hintataulukoita ei ole aina helposti saatavilla pankkien sivuilla. Perinteisten pankkien tarjoamien yritystilien lisäksi tarjolla on myös uudenlaisia, täysin digitaalisia tilejä. ilona.worksin verkkokaupassa vertaat yritystilit vaivattomasti ja valitset yrityksellesi sopivan tili- ja maksukorttiratkaisun.
8. Järjestä kirjanpito
Kirjanpidon avulla yrittäjä saa tietoa yritystoiminnan kannattavuudesta ja sitä tarvitaan myös esimerkiksi verotuksen laskemisessa ja suunnittelussa. Kaikki yritykset ovat kirjanpitovelvollisia, joten yrittäjän tulee miettiä, miten hän aikoo kirjanpidon järjestää. Kirjanpidon voi hoitaa joko itse tai ulkoistaa ammattilaiselle.
Jos yrittäjällä ei ole itsellä kirjanpidon osaamista, kirjanpito kannattaa yleensä jättää ammattilaisen hoidettavaksi, jotta se tulee varmasti tehtyä oikein. Palkkaamalla kirjanpitäjän säästät myös paljon aikaa ja energiaa oman yritystoiminnan pyörittämiseen.
ilona.works helpottaa sopivan kirjanpitopalvelun löytämistä kokoamalla palveluntarjoajat yhteen paikkaan. Verkkokaupassa vertaat ja ostat yrityksesi tarpeisiin sopivan kirjanpitopalvelun. Palveluiden hinnat ja ehdot ovat näkyvillä, joten vertailu on helppoa.
9. Hanki vakuutukset
Yrityksen vakuutukset on tärkeää huolehtia kuntoon heti alussa ja osa vakuutuksista on myös lakisääteisiä. Yrityksille ja yrittäjille tarjottaviin pakollisiin ja vapaaehtoisiin vakuutuksiin kannattaa tutustua huolella. Riskit eri toimialoilla vaihtelevat, joten tarvittavien vakuutusten kokonaisuus riippuu paljon yrityksen toimialasta.
Monissa tapauksissa ainoa pakollinen vakuutus on YEL-vakuutus. YEL-vakuutus on lakisääteinen yrittäjän eläkevakuutus, joka eläkkeen kasvattamisen lisäksi parantaa myös yrittäjän sosiaaliturvaa. YEL-vakuutus on pakollinen, kun yrittäjä asuu sekä toimii Suomessa, on 18–67-vuotias ja yrityksen toiminta jatkuu vähintään neljä kuukautta. Vakuutus tulee ottaa yritystoiminnan ensimmäisen puolen vuoden aikana, joten se kannattaa hoitaa heti yrityksen perustamisen jälkeen.
Joillakin toimialoilla voi olla kuitenkin myös muitakin pakollisia vakuutuksia. Jos yritykselle palkataan työntekijöitä, heille tulee myös hankkia lakisääteiset työnantajavakuutukset.
10. Suunnittele kotisivut
Ihmiset ovat verkossa, joten on tärkeää, että asiakkaasi löytävät yrityksesi sieltä. Yrityksen kotisivut ovat yrityksen kasvot ja ne luovat mielikuvan yrityksestä asiakkaalle, joten laadukkaisiin kotisivuihin kannattaa panostaa. Kotisivujen lisäksi aloittavan yrittäjän kannattaa myös miettiä, missä sosiaalisen median kanavissa yrityksen kohderyhmä on ja suunnitella yrityksen somekanavat sen perusteella.
Kotisivujen suunnittelussa kannattaa lähteä liikkeelle pohtimalla, mitä kotisivuilla halutaan saavuttaa ja suunnitella sivut sen mukaan. Kotisivut on mahdollista joko tehdä itse tai tilata ammattilaiselta. Helpot Kotisivut tarjoaa yrityksesi tarpeisiin, tavoitteisiin sekä budjettiin räätälöidyt kotisivuratkaisut.
Aloita yritystoiminta
Nämä hoidettuasi olet valmis lähtemään toteuttamaan liiketoimintasuunnitelmaasi ja aloittamaan matkasi yrittäjänä.
Kun tarvitset yrityksellesi tehokkaat kotisivut, ota yhteyttä
Rakennamme sinulle liiketoimintaasi tukevat sivut maailman suosituimmalla kotisivualustalla yli 2400 sivuston kokemuksella.